Категории
Visitor Counter
00295472
Today Visitors 308
Total Visitors 295472
Today Hits 1690
Total Hits 4144920
Online Visitors 15
Реклама
Skype
Skype Me!

МАКОВО СЕМЕ

МАКОВО СЕМЕ
Код на продукт: 1бр. е 100ГР
Наличност: Няма на Склад

Тегло: 100.00 гр.
Цена: 1.80лв.

Маково семе/Papaver somniferum L./

Маковото семе – опиат или подправка?

 

Макът се използва в кухните на страни от различни части на централна Европа и Средния Изток. подсладените узрели семена се консумират върху пица, паста или се варят с мляко и се използват като филинг или топинг в сладкарството. Класическа добавка са към дресинги за плодови салати и ароматни хлябове, както и към сладки, кексове, рула, щрудели, палачинки и гофрети. Употребяват се в кулинарията за поръсване на различни печива и сладки, за пълнеж на сладкиши, кифлички и др.

 

 

 

Маковете се появили от сълзите на Венера, легендата за произхода им е затрогваща. Когато Венера загубила любимия си Адонис, плакала безутешно, като проливала реки от сълзи. Където паднели те, там разцъфтявали макове. Затова и досега венчелистчетата им се оронват лесно, като сълзи. Съществува поверие, че макът е символ на плодородие. По дрехите на младоженците поставяли макове, за да ги даряват с деца.

 

 

На Запад сините макови семена се използват в сладкарството и хлебарството за посипване на разни печива, за приготвяне на бонбони, сладкиши и др. Те се поръсват върху danish pastries например – десерти от бутертесто с различни пълнежи от сладко, сервирани като закуска. Маковите семена допълват чудесно меда, намазан на хляб. Служат за подправка на зеленчуци и кореноплодни и на сосовете, които ги овкусяват. Поръсени върху салата от зеле, моркови и майонеза, създават контраст и цветово, и на консистенцията. Чудесно подхождат на картофи със сметана и в ястия на фурна, а понякога и в ястия с риба. В Турция те често присъстват в десертите. В Индия ги използват за сгъстяване на сосове. В Израел, Германия и славянската кухня – при готвене на нудли, риба и вегетариански ястия, както и в допълнение към хрупкави бисквитки. Белите макови семена се консумират предимно на Изток. Употребяват се и за храна на птици. Могат да се омесват или да се поръсват върху чапати (индийски пшеничени питки), да се включват в състава на някои кърита за сгъстяване. Много смеси от подправки съдържат по малко маково семе. Целите семена се използват в туршии от плодове.

 

Олиото от макови семена, което французите наричат ойлет, се използва за кулинарни цели и може да се добавя и към зехтина.

 

 

Визитна картичка

 

Смята се, че маковете са се появили първо по Средиземноморието, в Индия, Турция и Иран. Макът е род едногодишни, двугодишни и многогодишни растения от семейство Макови (Papaveraceae). По света са познати около 100 вида, разпространени предимно в северното полукълбо, а в България растат 8. Цветовете на мака са най-различни – бял, червен, жълт, оранжев или син. Някои от цветята имат по-тъмен център. Най-разпространеният у нас, а и не само тук като плевел е полският мак. Най-голямо стопанско значение има видът сънотворен мак (Papaver somniferum), който се отглежда за производство на опиум и не се среща в диворастящо състояние. За медицински цели се използва и видът змийско мляко (Chelidonium majus). Някои видове се отглеждат като декоративни растения. За подправка се използват семената на маслодайния мак, който произхожда от Мала Азия и се отглежда в много страни с топъл климат. Всички видове на мака са отровни в различна степен, защото съдържат бял млечен сок, богат на алкалоиди. Днес най-големи техни производители са Холандия и Канада.

 

Маковите семена

 

Те са разположени в капсули, които остават, след като увехне цветът. Най-много се използват в сушен вид. Семената са дребни, приличат на тънки твърди зрънца, имат фин вкус на ядки, цветът им е синьо-сив до бял или жълто-кафяв. Синьо-сивите са дълги около 1 мм, а белите са малко по-малки. Първите се смятат за европейски, защото се използват често върху хлябовете в Западна Европа, багетите и сладкарските изделия. Белите най-често се приемат за индийски, средноизточни и азиатски, защото се използват в тамошната кулинария. Има много малка разлика във вкуса на двата вида, така че изборът за използването им е по-скоро свързан с естетика.

 

 

 

Митове и символика

 

От Античността насам крехките цветя са натоварени с много символика. Някога били прочути като злокобен знак, като символ на съня и смъртта. Сън заради опиума, който се извлича от тях, а смърт – заради кървавочервената им окраска.

 

В гръко-римските митове маковете символизирали предстояща смърт, а когато били оцветени в светлопурпурно, били обещание за възкръсване след края на земния път. По-късно цветята означавали чест, достойнство и уважение.

 

През 2. век жените в Крит ги отглеждали за опиум, а Хипократ предложил използването им в медицината. С опиум лекували астма, стомашни заболявания и „лошо“ око. Векове по-късно в Азия растението се разпространявало като опиат. През 1830 г. Даже избухнала т.нар. Опиумна война, в която Китай се опитвал да спре продажбите на опиум от Британската империя. През 19. век в Европа била много разпространена продажбата на макови семена като наркотик. По това време маковете станали, а и все още са, популярни като емблема на надгробни камъни.

 

Този образ е използван в детската книга „Магьосникът от Оз“ при магическото маково поле, опасно за преминаване, тъй като така омайва всеки, минал оттам, че заспива завинаги.

 

Подобна мрачна слава на маковото семе се носи и между двете световни войни. То става символ на смъртта на загиналите войници през Първата световна, защото маковете са единствените цветя, които виреят на бойното поле. Лесно поникват върху разораната от битките земя, избуяват, цветовете им покриват с червено полетата и се смесват с аленото от кръвта на загиналите воини.

 

Оценете

Вашето име:


Вашето мнение: Важно: HTML is not translated!

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода от картинката:Тагове: МАКОВО СЕМЕ
Реклама